Älä luovuta

Olen tehnyt YouTuben puolelle videon otsikolla 3 huonoa vinkkiä kirjailijaksi haluavalle, ja jäin miettimään voisiko samaa konseptia kohdistaa omakustannekirjailijoille. Ärsytyskynnykseni kasvoi lopulta nopeasti, kun tajusin, että minun huonot vinkit ovat todennäköisesti monen muun hyviä vinkkejä. 

Ne ovat:

  1. Luovuta
  2. Luovuta
  3. Luovuta

Jep, kuppi nurin. 

Ärsyttää, että jostakin syystä meitä omakustannekirjailijoita uhkaillaan monelta eri kantilta. Jostain syystä ei uskota, että osaisimme kirjoittaa hyvää tekstiä ja löytää lukijoita. Toisaalta meitä varoitellaan siitä, että omakustantaminen on hirveän työlästä, ja useimmin tästä puhuvat henkilöt, joilla ei ole mitään käsitystä omakustantamisen erilaisista prosesseista. Sitten annetaan ymmärtää, että vain pieni prosentti omakustantajista osaa tehdä asiat kunnolla, unohtaen samalla sen, että emme ole mikään kollektiivinen mieli, joilla olisi kaikilla samat tavoitteet. Meillä omakustantajilla kun on erilaisia toiveita, taitoja ja energioita. Joillekin riittää saada kirja omien sukulaisten käsiin, kun toiset haluavat myydä enemmänkin. Kaikki kuitenkin niputetaan yhteen ja kiedotaan neonkeltaiseen varoitustekstiin.

Luovuta.

On ahdistavaa, että tällainen portinvartijameininki on valunut kustantamoilta tavallisen kansan päälle. En osaa oikein ymmärtää mikä agenda heillä on? Onko kirjallisuuskenttä jotenkin parempi paikka, jos kaikki omakustantajat luovuttavat?

Tähän loppuun muistutukseksi kolme omakustantajapuolelta aloittanutta kirjailijaa:

Margaret Atwood, Rupi Kaur, Juha Vuorinen

Meistä kaikista ei varmasti tule heidän tasoisiaan kirjailijoita, mutta mitä sitten?!

2 vastausta artikkeliin “Älä luovuta”

  1. Hyvin kirjoitettu. Hyvin kiteytetty.

    Terveisin,

    Sari Mäki

    omakustannekirjailija

    Tykkää

Jätä kommentti

Website Powered by WordPress.com.

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus